8 parasta tapaa tienata rahaa netissä

Businessnainen

Internet on avannut lukemattomia mahdollisuuksia tienata kotona. Lisätienestejä voi tuoda esimerkiksi affiliate markkinointi tai käytettyjen tuotteiden myyminen jollakin sopivalla myyntialustalla. Itsestäänselvää netin avulla rikastuminen ei kuitenkaan ole. Kuka tahansa voi saada pari euroa vastailemalla kyselytutkimuksiin tai kaupittelemalla vanhoja vaatteitaan, mutta 700–12 000 euron kuukausitulot vaativat kovaa ja pitkäjänteistä työtä.

1. Tienaa nettisivujen tai blogin avulla

Jos sinulla on mielenkiintoista sanottavaa ruoanlaitosta, kuntoilusta, rahan säästämisestä tai vaikkapa kanojen kouluttamisesta, perusta nettisivut tai blogi. Mikäli olet parempi puhumaan kuin kirjoittamaan, voit perustaa vlogin. Rahaa saat siitä, jos joku lukija klikkaa sivustolle lataamiasi Google Ads -mainoksia, tai jos joku ostaa suosittelemasi tuotteen. Yhteistyökumppaneita voit etsiä erilaisista affiliate-verkostoista. Mitä uskottavammin voit suositella esimerkiksi uutta kameraa, sitä todennäköisemmin joku sen päätyy ostamaan – ja silloin saat provision ostotapahtumasta. Menee yleensä ainakin vuosi, ennen kuin blogi tai nettisivu alkaa tuottaa, ja alkuun summat ovat hyvin pieniä. Ostoista tai klikkauksista saatu palkkio voi olla vain 0,10 €.

Voit kasvattaa tuloja (ja tarvitun työn määrää) perustamalla useita verkkosivuja, tai myymällä niiden avulla erilaisia verkkokurssejasi tai e-kirjojasi. Säästämisestä bloggaava voi myydä taloushallintaan liittyviä kursseja, ja kokkiblogissa voi myydä vaikka sähköistä reseptikirjaa. 

2. Perusta verkkokauppa 

Verkkokaupan perustaminen onnistuu nopeasti, ja jos harrastat niin sanottua dropshippaamista, et tarvitse edes omaa varastoa. Silloin asiakkaat tekevät tilauksen sinulta, mutta tilaus menee suoraan esimerkiksi kiinalaisen AliExpress-verkkokaupan varastolle. AliExpress hoitaa tuotteen toimituksen asiakkaalle asti, ja sinulle jää käteen haluamasi suuruinen kate. 

Verkkokaupassa voit myydä myös käsitöitäsi tai vaikkapa hyvinvointipalveluita, kuten ravintoneuvontaa, personal trainer -palveluita tai energiahoitoja. Mitä paremmin pystyt itsesi brändäämään, sitä paremmin kauppa käy niin verkossa kuin livenä. Blogi, YouTube ja esimerkiksi Facebook ovat paikkoja, missä voit mainostaa itseäsi ja saada nimeä.

3. Tee freelancer-töitä

Esimerkiksi osoitteessa nerot.fi voit mainostaa palveluitasi, tai napata työtarjouksia. Nerot.fi-sivusto yhdistää kotisivujen tekijät, sisällöntuottajat ja hakukoneoptimoijat heidän palvelujaan tarvitsevien asiakkaiden kanssa. Vastaavanlaisia sivustoja on todella paljon. Freelancer-sisällöntuottaja löytää töitä myös esimerkiksi BoostContent-sivustolta. Toisilla sivustoilla haetaan ja tarjotaan virtuaaliassistentin palveluksia, toisaalla taas koiran- tai lastenhoitoapua. Mikäli sinulla on oma y-tunnus tai käytät laskutuspalvelua, on sinun helppo tarjota asiakkaille ruoholeikkaamista, kotisiivousta tai vaikkapa leivontapalveluita myös omien kotisivujen tai Facebookin kautta.

4. Urheiluvedonlyönti

Pelaaminen uudella nettikasinolla on hauskaa, mutta voittamisesta ei ole takeita. Pelejä ohjaa satunnaislukugeneraattori, joten pelejä ei voi oppia pelaamaan voittoisasti. Urheiluvedonlyönti on toista – siinä on ainakin mahdollisuus oppia, kehittyä ja tienata rahaa. 

5. Flippaaminen

Mitä vain voi flipata, eli ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Voit aloittaa vaikka keräilyesineistä, ja käteisvarojen karttuessa edetä autoihin, antiikkiin ja asuntoihin. Myyntivoitosta joutuu tietenkin maksamaan veroja, mutta korjauskustannukset voi ensin vähentää. Tässä on riskinsä, sillä ei ole varmaa, että taide-esine, ajoneuvo tai muuttotappiokunnassa oleva kaksio menee lainkaan kaupaksi. Lisäksi asunto aiheuttaa jatkuvia kustannuksia, joten tässä voi menettää rahansa. 

6. Mainosten katseleminen ja klikkaaminen

iPad

Pientä lisätuloa saa vähällä vaivalla asentamalla puhelimeensa Slidejoy-sovelluksen, mikä näyttää mainoksia aina kun avaat lukitusnäytön. Voi klikata mainosta ja tarkastella tuotetta, mutta mitään ei tarvitse ostaa. CashPirate-sovellus esittelee sinulle uusia ohjelmistoja, ja saat rahaa niiden lataamisesta. On olemassa myös Nielsen-sovellus, mikä maksaa korvauksen, jos saa analysoida nettikäyttäytymistäsi. 

Internetistä löydät sivustoja, joilla saat rahaa klikkailemalla mainoksia. Yhdestä klikkauksesta saatava korvaus on minimaallinen, mutta sentissä on miljoonan alku! 

7. Kyselytutkimukset

Esimerkiksi Mielipidemaailma ja Triaba Paneeli maksavat 0,20–5 euron korvauksen, kun vastaat niiden sähköpostiisi lähettämiin kyselytutkimuksiin. Joskus palkintona on lahjakortti. Kyselytutkimuksissa kysellään muun muassa suhdettasi erilaisiin automerkkeihin tai vaateketjuihin, ja kyselyyn vastaa muutamassa minuutissa, ellei jää pohdiskelemaan vastauksiaan syvällisemmin.  

8. Sijoittaminen

Jos rahaa on jo kertynyt taskun pohjalle, voi sen laittaa poikimaan esimerkiksi Nordnetissä. Nordnetissä voi aloittaa sijoittamisen jo 15 euron kuukausittaisella panoksella rahastoon. Rahastot ovat kokeneiden ammattilaisten huomassa, joten niistä voi saada samanlaista tuottoa kuin aktiivisesta kaupanteosta osakkeilla. Osakkeillakin tienaaminen on eräänlaista flippaamista; osta halvalla ja myy kalliilla.