Miten käyttää rahaa viisaasti firman kehitykseen?

Pienyrittäjä

Yrityksen perustaminen on monelle se mieluisin tapa työllistyä, kun taas toisille se vaikuttaa ainoalta mahdollisuudelta päästä leivän syrjään kiinni. Yrittäjänä toimimisessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Hyviä puolia on muun muassa se, että yrittäjä on itse oma pomonsa, ja hän voi päättää firman asioista. Huonoihin puoliin lukeutuu taloudellinen epävarmuus. Jos kilpailua on paljon eikä yritys erotu edukseen, voi tulla pulaa asiakkaista. Liiketoiminta saattaa vaatia uusia investointeja kehittyäkseen ja kasvaakseen, mutta jos kassa on tyhjä, jäävät laitehankinnat tekemättä ja uudet työntekijät palkkaamatta. Tappiollinen tulos voi ajaa liiketoiminnan lopettamiseen: vain joka toinen uusi yritys toimii vielä viiden vuoden päästä. 

Yrittäjän raha-asiat kuntoon 

Yrityksen raha-asiat kannattaa pitää kunnossa aluista alkaen. Paras apu löytyy kirjanpitäjästä, joiden kanssa voi nykyään asioida sähköisesti: kuiteista on helppo napata valokuvat, ja muut asiat hoituvat kätevästi sähköpostitse. 

Myös omat raha-asiat kannattaa hoitaa huolella, sillä rahoittajat arvioivat usein myös yrittäjän omaa taloutta käsitellessään rahoitushakemusta. Erityisesti pankkia tai Finnveraa kiinnostaa, miten yrittäjä on hoitanut omat raha-asiansa, kuinka paljon tällä on lainaa, onko maksuhäiriömerkintöjä ja onko verot maksettu ajallaan. Oman talouden tervehdyttämisessä auttaa menojen ja tulojen budjetointi. Valmiita budjettimalleja on helppo löytää netistä. Budjetin perusteella osaat laskea, paljonko sinulla on kiinteitä kuluja kuukaudessa. Käyttövarasta, eli tulojen ja menojen erotuksesta, kannattaa laittaa sivuun sen verran, että saat rakennettua puskurirahaston. Puskurirahastosta pitäisi löytyä tarpeeksi rahaa kahden, mieluiten kolmen kuukauden menoihin. Yritystoiminnan alkuvaiheessa raha on varmasti tiukilla, mutta säästämällä edes muutaman kympin kuussa olet lähempänä tavoitettasi. Puskurirahasto on erityisen tärkeä yrittäjälle, sillä varsinkin sesonkiluonteisessa toiminnassa on hiljaisempia kuukausia, ja asiakkailla saattaa olla ongelmia laskujensa maksamisessa. Lisäksi rahoittajat saattavat vaatia jopa 20 prosentin omarahoitusosuutta, jos haet yrityslainaa. Oma toimeentulo kannattaa turvata säätämällä YEL-maksut sellaisiksi, että pärjäät äitiysloman, pidemmän sairausloman tai työttömyyden aikana. YEL-vakuutus ei siis kerrytä pelkkää eläkettä.

Laskin

Muistathan, että yrityksen rahat tulee pitää erillään omista rahoista, eli toiminimiyrittäjänkinon perustettava erillinen tili liiketoiminnalleen. Toiminimiyrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa kaikista yrityksen veloista ja varoista. Jos yrityksen velat menevät ulosottoon, voi velkoja pyytää ulosmittaamaan toiminimiyrittäjän henkilökohtaista omaisuutta. Osakeyhtiö eroaa toiminimiyrityksestä siten, että jos osakeyhtiö menee konkurssiin, yrittäjä voi menettää ainoastaan alun perin yritykseen sijoittamansa pääoman – mutta tästä huolimatta hän on henkilökohtaisesti vastuussa kaikista osakeyhtiölle henkilönä takaamistaan lainoista.

Kun yritystoiminta alkaa kannattaa, ei käteisvaroja kannata makuuttaa yrityksen pankkitilillä, vaan sijoittaa tuottavasti. Omasta pankista saa asiantuntevia neuvoja siihen, miten rahat kannattaa sijoittaa niin, että ne kasvavat korkoa, mutta ovat tarvittaessa nostettavissa. 

Firman kehittäminen vaatii rahaa

Firman kehittäminen ja liiketoiminnan laajentaminen vaativat rahaa. Jos kassassa ei ole vaadittavaa summaa, tarvitaan lainaa. Ennen lainanottoa kannattaa vielä tarkastaa, onko oikeutettu joihinkin tukiin. Esimerkiksi Business Finlandilta voi hakea innovaatioseteliä asiantuntijapalveluiden ostamiseen, jos yritys tarvitsee apua kansainvälistymistä varten tarvittavaan tuote- tai palvelukehitykseen. Business Finlandilta voi saada myös messuavustusta Suomen rajojen ulkopuolella olevaan messutapahtumaan osallistumista varten.

Lainaa pankista

Pankkilaina on yleensä se edullisin laina yritykselle, joten sopivan lainan etsiminen kannattaa aloittaa omasta pankista, mutta pankkilainan saamiseen ei kannata suhtautua liian luottavaisesti. Varsinkin uusien yritysten on hankala saada pankkilainaa, sillä niillä voi olla vaikeuksia todistaa toimintansa kannattavuus – tai tarjota pankille riittäviä takuita. Lisäksi pankkien käsittelyajat ovat pitkiä.

Lainaa voi hakea myös esimerkiksi Finnveralta, mikä tarjoaa lainaa aloittaville ja laajeneville yrityksille, minkä lisäksi sen kautta voi saada alkutakauksen isompaan pankkilainaan.

Kolmas vaihtoehto yritysrahoitukseksi on yksityiseltä rahoituslaitokselta haettavissa oleva vakuudeton yrityslaina. Tällaista ilman reaalivakuuksia saatavaa rahoitusta pääsee hakemaan kätevästi netissä, ja niiden käsittelyajat ovat varsin nopeita, joten tarvittava rahasumma voi ilmestyä yritystilille jo saman päivän aikana. Rahoitusyhtiöt tarjoavat usein myös laskurahoitusta, mikä tarkoittaa käytännössä erääntymättömien myyntilaskujen myymistä rahoitusyhtiölle. Rahoitusyhtiö ottaa tietyn prosenttiosuuden itselleen, ja tilittää loput rahat yritykselle – tämä helpottaa tiukoista kuukausista selviämistä.

Lainaa voi hakea myös joukkorahoituspalvelusta. Kyseessä on tuolloin lainasumma, mikä on kerätty lukuisilta sijoittajilta, jotka hakevat tuottoa rahoilleen lainaamalla niitä joukkorahoituspalvelun kautta suomalaisille pk-yrityksille.