Rahankäyttö ennen ja nyt

Suuri osa riidoista kotona liittyi rahaan ja rahankäyttöön. Teininä muistan miettineeni että en ole, enkä tule koskaan olemaan, yhtään niin kuin äitini. Hän oli tarkka jokaisesta ostoksesta ja todella tietoinen hinta-laatu suhteesta kaikessa. Vanhetessani kuitenkin aloin ymmärtämään häntä paremmin ja tänään, 24 vuotiaana, voin todeta että rahankäyttötottumuksemme eivät juurikaan eroa toisistaan.

Miten rahaa käytettiin lapsena?

Ala-aste ikäisenä en usko että ihan ymmärsin rahan päälle. Kun viikkoraha tuli, kaikki käytettiin ensimmäisenä päivänä lähikaupan karkkeihin ja sitten kärsivällisesti odotettiin viikko seuraavaa palkkapäivää.

Tulevaisuutta ei stressattu ja elettiin ainoastaan hetkessä. Teininä rahaa sai jo vähän enemmän, oli kesätöitä, ylioppilasjuhlia ja syntymäpäiviä. Rahaa meni enimmäkseen vaatteisiin. Tähän aikaan palautetta alkoi tulla vanhemmilta kun kaikki raha käytettiin ”pilipali”-vaatteisiin jotka menivät rikki ensimmäisen pesun jälkeen. Mutta nämä ”pilipali”-vaatteet olivat ainoat joihin oli varaa sen päivän budjetilla. Riitoja oli paljon tähän aikaan ja yhteisymmärrystä ei ikinä löytynyt.

Mikä rahankäytössä on muuttunut?

Suurin muutos rahankäyttötottumuksissa minulle tuli muutettuani kotoa. Yhtäkkiä oli paljon enemmän vastuuta, laskuja maksettavana ja ruokaa ostettavana. ”Pilipali”-vaatteet olivat historiaa ja samoja vaatteita piti käyttää monia vuosia. Vasta muutettua kotoa oikeasti aloin ymmärtämään rahankäytön päälle. Muistan että minulle suurin shokki oli juuston hinta, miten pieni pala juustoa voi maksaa 7 euroa?

Teinivuosien riitojen aikana äitini usein nosti esille oman nuoruutensa ja miltä hänen rahankäyttönsä silloin näytti. Kesätöitä piti hankkia heti ja siitä ansaittu raha käytettiin koulukirjoihin ja käytännöllisiin asioihin. Niin kauan kuin asuttiin kotona, ”omaa rahaa” ei ollut olemassakaan, kaikki käytettiin yhteisiin kuluihin. Isoin shokki minulle oli kun äitini kertoi että heti täytettyään 18 hänen piti maksaa vuokraa vanhemmilleen, sillä hän asui vielä kotona. Silloin olin ihan varma että äitini vain keksi tämän kaiken todistaakseen kuinka poispilattu minä olen, mutta näin jälkikäteen ymmärrän että tottahan hän puhui. En ole kuullut että yhdenkään ystäväni vanhemmat olisivat vaatineet häneltä vuokraa hänen täytettyään 18. Tänä päivän yhteiskunnassa se olisi todella epänormaalia.

Erot sukupolvien välillä

Rahankäyttötottumukset eroavat selvästi eri sukupolvien välillä, mutta myöskin eri aikojen välillä. Ennen vanhaan kaikki tehtiin itse, rahaa käytettiin mahdollisimman vähän, aina piti säästää ”pahan päivän varalle”. Tänä päivänä mukavuudenhalu on vienyt voiton. Lähes kaikki kotityöt, kaupassa käyminen ja lasten hoito voidaan ulkoistaa eri palveluiden kautta. Itse ei periaatteessa tarvitse tehdä mitään, jos rahaa on. ”Pahan päivän varalle” säästäminen on historiaa ja ihmiset elävät hetkessä ja eivät stressaa tulevaisuutta yhtä paljon.

Nykynuoret tekevät rahaa netissä kyselytutkimuksilla

Yksi iso ero on siinä, että ennen aikaan nuoret tekivät fyysistä työtä pelloilla ja metsissä. Nykyisin nuoriso istuu tietokoneilla netissä ja täyttävät erilaisia mielipidekyselyitä, joista maksetaan palkkio. Näitä kutsutaan yleisemmin nimellä “maksetut kyselyt” ja niillä on mahdollista tienata hyvä sivutoiminen lisäansio opiskelujen tai töiden ohelle.

Ei tietenkään pidä yleistää liikaa. On niitä perheitä jotka ovat todella tarkkoja kaikista menoista ja eivät turhaan käytä rahaa mihinkään. On myöskin niitä perheitä jotka haluavat näyttä että heillä on rahaa ja mielellään käyttävät kaiken. Kukin saa tietenkin tehdä miten haluaa. Mutta rahan törsäilyssä on tietenkin aina riskinsä. Pikavippi mainoksia on kaikkialla ja ihmiset velkaantuvat entistä enemmän. Rahalla saa nykyään ostettua ”statuksen”. Se että onko aatelinen, vai tuleeko hyvästä perheestä, ei ole kaikki kaikessa enää tänä päivänä. Nykyään useimmat ihmiset joilla on rahaa, haluavat myöskin näyttää että heillä sitä on. En sano että ennen vanhaan asiat olivat paremmin.

Nykyään rahankäyttö on vain ihan erilaista, jos rahaa on, se myöskin näytetään. Mitä enemmän ihmiset käyttävät rahaa sitä enemmän talous kasvaa, ja sehän on hyvä asia. Mutta kaikessa on aina riskinsä, ja velkaantuminen rahan ”törsäilyn” takia voi johtaa pahaan kierteeseen josta voi olla vaikea päästä pois.

Tämä kierre on ikävä lainakierre, jota pikaluottoyritykset hyödyntävät, kun monet tarvitsevat pikaluottoa heti hankalaan tilanteeseen. Onneksi näitä korkeita korkoja on säädetty lailla ja nyt niitä on mahdollista maksaa jopa pois kohtuullisessa ajassa.